https://nl.wikipedia.org/wiki/Nansje

visserij

vruchtbaarheid

dromen verklaren en goddelijke profetieën uitspreken zowel voor goden als voor mensen. De priesteressen van Nansje voerden rituelen van dood en geboorte uit om zich deze vaardigheden eigen te maken. Daarbij daalden zij af in de 'put' van Nansje. Later werd dit ook door priesters gedaan, zoals de Bijbelse Jozef, die bovendien bij het voorspellen van dromen gebruik maakte van zijn 'vaas'.[1]

Haar symbool was een kruik water met een vis erin, associatie met de drachtige baarmoeder.

Later werd Nansje de godin van weduwen, wezen en armen. Zij stond in voor sociale rechtvaardigheid en wimpelde niemand af als die haar hulp waardig was.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ur-Nanshe


https://nl.wikipedia.org/wiki/Mesopotamische_religie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Syncretisme_(religie)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nanibgal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ninurta

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nindara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nammu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Enki_en_de_wereldorde:_de_ordening_van_de_aarde_en_haar_culturele_processen

Zo brengt hij vruchtbaarheid en voorspoed aan Sumer en stelt Enbilulu aan als inspecteur van de bevloeiingskanalen. Vervolgens stelt hij meer lagere goden aan over een bepaald bereik van de wereld. Er wordt een god (naam onleesbaar) aangesteld over de vissen van het moeras. Er wordt een heiligdom opgericht aan zee en de godin Nanshe -de vrouwe van Sirara- wordt aangesteld als beschermvrouwe. Enki doet regen neerdalen die leven brengt en stelt de stormgod Ishkur erover aan. Enkimdu krijgt het beheer over ploeg, juk en voren, Ashnan wordt de godin van graan en groente en Kulla, de god van de baksteen krijgt het houweel en kleivorm. Zo wordt hij de legger van fundamenten en de grote bouwheer van Enlil. Enki richt dan zijn blik naar de hoogten en bedekt ze met begroeiing. Sumugan –de koning der bergen– krijgt het beheer. Vervolgens worden schapen en stallen aan Dumuzi de herdersgod toegewezen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Soemerische_literatuur

https://nl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Noah_Kramer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Philadelphia_(Pennsylvania)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jena_(Duitsland)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Enbilulu

Enbilulu was de Mesopotamische god van irrigatie. Hij was verantwoordelijk voor dijken en kanalen. Soms werd hij ook gezien als de god van de regen. Hij was de zoon van Enlil en Ninlil.[1] In het verhaal 'Enki en de orde van de wereld' wordt hij verantwoordelijk geacht voor zowel de Tigris en de Eufraat. In sommige tradities zou Enbilulu een andere naam voor Marduk kunnen zijn.[2] Enbilulu behoorde eerst tot het pantheon van Eridoe maar zou dan later een tweede naam voor Marduk worden. In late Theologische lijsten werd Enbilulu geïdentificeerd met Adad, de stormgod van Babylonië. Omgekeerd werd Adad soms geïdentificeerd met de god van de stroming. Er is dus spraken van een soort wisselwerking. Een directe connectie tussen Adad en Marduk is er echter niet.[3]

In het Babylonisch scheppingsverhaal wordt van Enbilulu gezegd dat hij "de geheimen van het water kent" en van de "waterstromen onder de aarde". Een andere versie noemt hem "de Heer die alles laat bloeien", die op het land de graasgebieden en drinkplekken ordende, die de bronnen opende en het water overvloedig toedeelde.

erschillende vertalingen van het Babylonisch scheppingsverhaal wijzen drie goddelijke gedaanten aan Enbilulu toe, die overigens alle watergerelateerd zijn. Het betreft de benamingen Epadun ("de Heer die de velden bevochtigt", en die de afmetingen van de aarde kent), Enbilulugugal ("Heer van overvloed en rijke oogsten", de macht die heerst over alles wat groeit), en Hegal ("die voor voldoende regen en vegetatie zorgt waarvan de mens kan eten", ook genoemd de God van de landbouw).[4]

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ninlil

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ninhursag

Ninhursag, Ninhursaga of Ninhursanga (vrouwe van de bergen) is een zeven grote goden van de Soemerische religie, de zeven Anunnaki. Deze moedergodin werd vereerd in de steden Ur, Mari en Lagasj.

Zij wordt als een van de vier grootste godheden van de Soemerische godenwereld beschouwd na An, Enlil en Enki. Samen met Utu, Inanna en Nanna vormden deze de zeven hoofdgoden van Soemer, zij die het lot bepalen. Soms wordt Ninhursag zelfs als eerste genoemd, wat erop wijst dat zij ooit een nog voornamere rol heeft gespeeld.

Waarschijnlijk was haar naam oorspronkelijk Ki ofwel Aarde en was zij de echtgenote van An, de hemelgod, en werden zij ooit als de hoofdgoden gezien. Zij staat ook bekend als Ninmah de verheven vrouwe.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nanna_(god)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nergal_(god)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ninazu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Enbilulu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eresjkigal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ersetu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ishtar_(godin)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sippar

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ninurta

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lilitu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mandae%C3%ABrs

De religie van het mandeïsme kenmerkt zich door een strikt dualisme. Er is een Wereld van het Licht en een Wereld der Duisternis.De vijandige relaties tussen Licht en Duisternis, goed en kwaad leiden tot de schepping van de wereld door de demiurg Ptahil met hulp van andere demonische krachten, met name die van de planeten. Dezelfde wezen creëren ook Adam, maar de Wereld van het Licht weet hieraan een bezielende substantie toe te voegen. Dat is in wezen de ziel, de goddelijke kern in de mens, die gered dient te worden door lichtwezens. De redding van de ziel is de belangrijkste zorg van het mandeïsme.

De Mandaeërs erkennen een aantal profeten, waaronder Adam, Abel, Seth, Enos, Noach, Sem, Aram en (boven al) Johannes de Doper. De taal van de mandaeërs, het Mandaïsch, is een tak van het Aramees. Alle religieuze mandaeën-manuscripten werden geschreven in deze taal. Het belangrijkste heilige boek van de mandaeërs is de Ginza Raba ofwel "De Grote Schat".

https://nl.wikipedia.org/wiki/Moerasarabieren

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomaschristenen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Britse_Rijk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anglicaanse_Kerk

Cranmer bewerkstelligde in 1533 de nietigverklaring van het huwelijk tussen Hendrik VIII en Catharina van Aragon en verklaarde Hendriks tweede huwelijk, met Anna Boleyn, geldig

Zij noemt zichzelf "katholiek en hervormd", men zou ook kunnen zeggen "katholiek maar niet rooms". De godsdienst volgt de vormen van de Kerk van Engeland, zoals deze vooral in het Book of Common Prayer door Thomas Cranmer zijn geformuleerd. De hiërarchische ordening is typisch katholiek, de vrijheid in geloofspunten, de eredienst en de rechtvaardigingsleer eerder op de Reformatie gebaseerd. Het verplichte celibaat kent de Anglicaanse Kerk van 1534 af aan niet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_VIII_van_Engeland

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Flodden_Field

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schisma

https://nl.wikipedia.org/wiki/1534

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eduard_VI_van_Engeland

https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Aragon

https://nl.wikipedia.org/wiki/Excommunicatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Boleyn

https://nl.wikipedia.org/wiki/Book_of_Common_Prayer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dualisme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aramees

https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_de_Doper

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mande%C3%AFsme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilgamesj-epos

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anu_(Babylon)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eridu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Adad

Adad was in de (Akkadische) Babylonische mythologie de stormgod van regen, wind en donder. Volgens een groot tal van legenden was Anu zijn vader.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ur_(Sumer)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Apsu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Abgal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Enoema_Elisj

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiamat_(godin)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anu_(Babylon)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Epitheton

https://nl.wikipedia.org/wiki/Akkadisch

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anunnaki

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kingu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hettitische_mythologie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hurritische_mythologie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alalu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mythologie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelgod

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ninhursag

https://nl.wikipedia.org/wiki/Me_(mythologie)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Apsu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Apsu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Igigi

Vervolgens wordt Kingu geofferd, omdat hij de leider van de rebelse igigi is. Zijn bloed én verstand worden door Ea (Enki) gemengd met klei en daar worden mannen en vrouwen van geboetseerd. Zo heeft de mens van binnen iets wat goddelijk is en tegelijk iets rebels . De mens stamt immers ten dele af van de opstandige igigu Kingu.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Atrahasis-epos

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mami

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppergod

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pantheon_(religie)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dilmun

https://nl.wikipedia.org/wiki/Enlil

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A9%AC%E5%B0%94%E6%9D%9C%E5%85%8B

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%81%A9%E5%9F%BA

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%81%A9%E5%9F%BA

https://m-koudaiwiki-com.translate.goog/baike-%E9%A6%AC%E7%88%BE%E6%9D%9C%E5%85%8B?_x_tr_sl=zh-TW&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=ajax,sc,elem

https://m-koudaiwiki-com.translate.goog/baike-%E8%BF%AA%E4%BA%9A%E9%A9%AC%E7%89%B9?_x_tr_sl=zh-TW&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=ajax,sc,elem

https://m-koudaiwiki-com.translate.goog/baike-%E9%98%BF%E5%8A%AA%E7%BA%B3%E5%A5%87?_x_tr_sl=zh-TW&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=ajax,sc,elem

https://en.wikipedia.org/wiki/19th_century_BC

https://en.wikipedia.org/wiki/Eridu

https://en.wikipedia.org/wiki/Asaruludu

https://en.wikipedia.org/wiki/Anu

https://en.wikipedia.org/wiki/Ninhursag#Names

https://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_language

https://en.wikipedia.org/wiki/Enki

https://en.wikipedia.org/wiki/Enki

https://en.wikipedia.org/wiki/Elam

https://en.wikipedia.org/wiki/Elam

https://en.wikipedia.org/wiki/Nebuchadnezzar_I

https://en.wikipedia.org/wiki/Utu

https://en.wikipedia.org/wiki/Utu

https://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_King_List

https://en.wikipedia.org/wiki/Enmebaragesi

https://en.wikipedia.org/wiki/Aga_of_Kish

https://en.wikipedia.org/wiki/Daimon

" (202e). In Plato's Apology of Socratesbeweerde Socrates een daimonion (letterlijk, een "goddelijk iets") te hebben[15] die hem vaak waarschuwde - in de vorm van een "stem" - tegen fouten, maar hem nooit vertelde wat hij moest doen.[16

De Platonische Socrates verwijst echter nooit naar de daimonion als een daimōn; het werd altijd een onpersoonlijk "iets" of "teken" genoemd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Symposium_(Plato)

https://en.wikipedia.org/wiki/Apotropaic_magic

https://en.wikipedia.org/wiki/Nazar_(amulet)

https://en.wikipedia.org/wiki/Nazar_(amulet)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marduk_(god)

https://en.wikipedia.org/wiki/Marduk

https://en.wikipedia.org/wiki/Daimon

https://en.wikipedia.org/wiki/Babylonian_astrology#:~:text=The%20Babylonians%20used%20horoscopic%20astrology,life%20to%20space%20and%20time.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marduk_(god)